Oron tillbaka på Petersvenskolan i Klippan

3:20 min

I våras stängdes Petersvenskolan i Åstorp. I Klippan hotas skolan stängas om inte nya elever söker sig dit. Samtidigt meddelar nu ägaren Academedia att man planerar en börsnotering i samband med ett ägarbyte.

Madeleine Halberg, 14 år, bor i Åstorp och är en av de 100 eleverna som fick lämna Petersvenskolan. Hon går nu med halva gamla klassen i åttan på Petersvenskolan i Klippan:

- Det går tyvärr ingen buss, så jag får ta tåg.

Resan till skolan tar nästan en timme enkel resa, men det är det värt tycker hon eftersom hon får chans att spela teater där.

I våras kallades föräldrarna, via e-post en timme innan ett krismöte, om att Petersvenskolan i Åstorp skulle stänga inom en månad. 48 elever hamnade på kommunala skolor i Åstorp. Enligt kommunens skolchef, Annika Hoppe, har de fått det kämpigare där eftersom kraven är högre än på Petersvenskolan.

- Jag misstänkte det, det var lite av den anledningen vi inte vågade flytta dit, säger föräldern Anna Stensson. Hon saknar ett mindre alternativ till den stora kommunala skolan i Åstorp.

Madeleines mamma, Veronica Halberg, tycker det är synd att inte bussen går till Klippan längre. En del andra problem måste också rättas till:

- Petersvenskolan i Klippan behöver större lokaler. 

Även den skolan kan stängas om man inte lyckas få fler elever. En del föräldrar tycker att det är företaget Academedia, som äger skolan, som ska satsa på marknadsföring så att verksamheten går runt. Rektor Andreas Croneld har bett alla föräldrar att ragga nya elever, men varken detta eller de trånga lokalerna vill han diskutera med radion.

Verksamheten tyngs fortfarande av kostnader för en av lokalerna i Åstorp som inte används längre, enligt ett kontrakt som företaget tecknat fram till år 2021, på totalt 8,5 miljoner kronor. Pengar som skulle behövas på skolan i Klippan menar föräldrarna Anna Stensson och Veronica Halberg. De känner att rektorn gör allt han kan.

-Men oron har kommit tillbaka, säger Anna och tänker på den planerade börsnoteringen och kommande ägarskifte.

Madeleine hoppas att inte också skolan i Klippan stänger:

- Det är en bra skola, men för liten.

Enligt Academedias kommunikationsdirektör, Paula Hammerskog, brukar moderbolaget EQT sälja verksamheter efter några år, men ska vara kvar som storägare åtminstone under börsintroduktionen. Enligt henne ska skolorna inte påverkas.