Ishockey

Målvaktstavla sänkte Rögle

1:57 min

Rögle är tillbaka i finrummet och gjorde avtryck direkt. Först ett slumpmål á la Ronaldo från Oscar Fantenberg i slutminuten räddade dagen för guldjagande Frölunda, som vann premiären med 2-1.

Radiosportens Christian Olsson tar ut matchens lirare i båda lagen.
Frölunda: Oscar Fantenberg
Rögle: Jesper Jensen

Oscar Dansk hade storspelat i nästan 60 minuter när misstaget kom. Med 46 sekunder kvar lade namnen Fantenberg pucken mot mål och Dansk tappade snöpligt in den bakom sig.

– Jag tänkte bara lägga ned på mål för att få tekning i anfallszon, jag var ganska chockad när den gick in. Det var en dykning, ett Ronaldo-skott i hockey, säger Fantenberg till Radiosporten.

Därmed försvann Rögles hopp om att få med sig poäng i återkomsten till SHL.

– De fick ett lite slumpaktigt mål. Oerhört surt att inte får med oss poäng när vi är så nära, säger Rögles lagkapten Christoffer Liljewall till Radiosporten.

Rögle har åkt upp och ner mellan högsta och näst högsta serien i flera år. Senast laget spelade högst upp, i dåvarande elitserien 2012-2013, slutade laget hjälplöst sist och i det efterföljande kvalet gick det inte mycket bättre.

Abbott först ut

Vägen tillbaka har varit svår. Men i våras lyckades Ängelholmslaget äntligen i ett kval igen. Några veckor senare gjorde klubben klart med Anders Eldebrink som tränare och under våren och sommaren har klubben fyllt på med förstärkningar - som exempelvis 21-årige Oscar Dansk, som är utlånad från NHL-laget Columbus.

Kanske kände Frölundaspelarna av favorittrycket i premiären. Matchen gav långa stunder mer en känsla av serielunk i omgång 23 än av het premiärmatch mellan en guldutmanare och en hungrig nykomling.

Först i ett fem mot tre-läge i mittperioden fick Frölunda fart på målchanserna. Men Dansk, som bland annat har två VM-silver med juniorkronorna på meritlistan, spikade igen fullständigt. Frölunda vann skotten med 18-3 i mittperioden. Men gjorde inga mål.

Spencer Abbott blev Frölundas förste målskytt under årets SHL-säsong. Men det var efter ännu en i raden av Rögleutvisningar i Scandinavium som Oscar Dansk tvingades släppa pucken förbi sig.

Snabb kvittering

Kanadensaren Abbott, som spelat AHL-hockey i Toronto de senaste säsongerna, stod välplacerad framför mål och fick in 1-0-målet knappt sju minuter in i den sista perioden.

Då hade Frölunda i över två perioder försökt och försökt till ingen nytta.

Ledningen höll dock inte länge. Några minuter senare åkte Frölunda på en utvisning och mot slutet av den kvitterade David Åslin och en förlängning ryckte allt närmare.

Tills Oscar Fantenberg blev matchhjälte - och Oscar Dansk den store förloraren.


Frölunda-Rögle 2-1 (0-0, 0-0, 2-1)

Tredje perioden: 1-0 (6.38) Spencer Abbott (Ryan Lasch, Andreas Johnson) spel fem mot fyra, 1-1 (11.56) David Åslin (Dominik Granak, Patrick Cehlin) spel fem mot fyra, 2-1 (19.14) Oscar Fantenberg.

Skott: 35-11 (7-4, 18-3, 10-4).

Utv, Frölunda: 2x2. Rögle: 5x2.

Domare: Mikael Sjöqvist, Karlstad och Sören Persson, Lidköping.

Publik: 8 772.