Simrishamns skolgårdar – inte för alla

1:19 min

Inte ens en av fem skolgårdar i Sverige är tillgängliga för elever med funktionsnedsättning. Ett uselt resultat tycker omsorgsföretaget Humana som undersökt tillgängligheten i svenska kommuner.

– Någonstans vore det en stark signal att redan i skolan visa att du behöver inte välja skola utifrån att du sitter i rullstol, utan du är välkommen var som helst, säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana. 

En tillgänglighetsanpassad skolgård ger alla samma möjligheter att gunga och leka, oavsett om du sitter i rullstol, går på kryckor eller med rullator. De är ovanliga, bara 16 procent av svenska skolgårdar erbjuder det. 

Simrishamn är inte en av dem. I budgeten för 2015 fanns pengar för upprustning av skolgårdar, men när det nu byggs om på Simrislundsskolan handlar inte om att tillgänglighetsanpassa berättar kommunens fastighetschef Ulf Widemark. 

– Vi har inte fått några indikationer att man önskar några sådana. 

Istället avvaktar kommunen tills ett akut behov uppstår. Men det skapar bara en dålig cirkel säger Humanas Jonatan Arenius. 

Att Simrishamn saknar en tillgänglighetsstrateg bland sina tjänstemän, och istället lägger ansvaret spritt inom förvaltningarna, är klassiskt för kommuner som inte ligger i framkant i tillgänglighetsarbetet.