Misstänks för masstölder från 90-åringar

1:34 min

En liga åtalas nu för grova stölder och försök till grova stölder av 45 personer över 90 år. En del av de drabbade bor i Skåne.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta. Vi menar att detta är ett grovt brott, eftersom man väljer ut målsäganden som är extra skyddslösa. Det här är en grupp som är beroende av att släppa in hemtjänst och andra i sina hem. Väldigt många har tagit väldigt illa vid sig. Det har skapat en otrygghet i deras hem, säger kammaråklagare Eva Johnsson.

Totalt är det 46 personer som har blivit utsatta, av dem är alla utom en över 90 år gamla.

Åklagaren Eva Johnsson säger att ligan har lurat sig in hos de äldre och där stulit pengar och smycken.

– En person har ringt på dörren och uppgett sig komma från en kommun eller från vårdcentralen. Man har också, när så har efterfrågats, visat förfalskade legitimationer för att ge sken av att man kommer från kommunen. Sedan har man placerat målsäganden så att den inte har översikt över lägenheten och under tiden har en medbrottsling tagit sig in i lägenheten och plockat på sig guld och kontanter.

De är två kvinnor och en man som nu åtalas för grova stölder och försökt till grova stölder. Men de nekar till brottsanklagelserna.

Stölderna ska ha begåtts från november förra året till i mars i år och på flera håll i Sverige, bland annat i Trollhättan och Vänersborg.

– Man har bland annat varit i Värmland, Dalarna, Skaraborg, Stockholm, Örebro, Skåne, Halland.

Bland bevisningen finns analyser av telefontrafik.