Pålning
1 av 2
Nu pålas det för hallen. Foto: Linda Evereus/ Sveriges Radio
Jenny Önnevik
2 av 2
Jenny Önnevik, socialdemokratiskt kommunalråd i Bromölla. Foto: Linda Evereus/ Sveriges Radio

Omstridda hallbygget igång

1:32 min

I Bromölla har nu bygget av den omstridda arrangemangshallen på Ivöstrandsområdet nu inletts -en hall som väckt mycket åsikter och känslor, så pass att man till och med höll en kommunal folkomröstning om bygget.

Men nu har det första markarbetet inletts, och nya ljud har hörts i centrala Bromölla av det pålningsarbete som pågår  för de pelare som ska bära upp hallen.

Golvet kommer delvis att bli grusbädd och inte betonggolv som man först tänkte och det är något som det nu väcks kritiska röster om.

För trots ett folkomröstnings-JA till hallen finns det fortfarande kritiker, tillexempel det lokala partiet Alternativet. De ifrågasätter till exempel om allt inte gått rätt till i besluten och som undrar om saneringen av marken är tillräcklig.

Ett ärende, om själva godkännandet av investeringen, kan dessutom fortfarande möjligen komma att överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. Förvaltningsrätten har avslagit det, och kammarrätten beviljade inte prövningstillstånd.

Från Bromölla Fritidscenter AB, det kommunala bolag som ansvarar för bygget bedömer man risken att något ska påverka processen som så liten att man, efter att ha samrått med juridiska experter, att man valt att inte vänta in ett eventuellt överklagande, säger bolaget VD Johnny Åkesson.

– Pålningen är igång nu, och kommer att ske fyra dagar per vecka, säger han.

– Många är positiva och glada, sedan vet jag att det är en känslig och komplex fråga – men jag hoppas att alla ska bli stolta över det vi gör, säger Jenny Önnevik, socialdemokratiskt kommunalråd i Bromölla

Hon vill blicka framåt:

– Jag tycker att det är viktigt att man lyssnar på och har tillit till de experter som gett oss den information vi behöver, säger Jenny Önnevik – som i sakfrågan om bygget av hallen vill vara tydlig med att det är det kommunala bolaget som äger frågan och sitter på kunskapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista