Eskil Carlsson, lantbrukare
1 av 2
Eskil Carlsson och en av korna med klövspalt. Foto: Moa Lundgren/Sveriges Radio
Bandagerad klöve
2 av 2
Bandagerad klöve på ko med klövspalt
Hässleholm/Sverige

Lantbrukare byter ut antibiotika

1:36 min

Lantbrukare över hela landet testar nu att byta ut antibiotika mot salicylsyra vid behandling mot klövspaltsinflammation, en smärtsam sjukdom hos mjölkdjur.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ligger bakom studien och lantbrukaren Eskil Carlsson i Fjärlöv utanför Hässleholm är en av de som deltar.

– Gör man ingen behandling alls så kan det musklerna släppa från benet, så det är väldigt allvarligt.

För några dagar sedan upptäckte han att en av de 120 korna i besättningen började halta på ena bakbenet, ett av alla tecken på klövspalt. Istället för standardbehandlingen, två sprutor med penicillin, smetade han in klöven i salicylsyra i klöven och la på ett bandage som har fått sitta i några dagar.

– Sprutar man kon med penicillin så är det karens, man får inte leverera mjölk på elva till tjugo dagar och får kasta bort den mjölken. Sen behöver man inte ha ut någon veterinär som kostar mycket pengar.

Salicylsyra har antiinflammotriska och smärtstillande egenskaper och rapporter från bland annat Danmark visar på positiva resultat. Men hittills är behandlingseffekten för salicylsyra mot klövspaltsinflammation inte vetenskapligt utvärderad, något som Eskil Carlsson hoppas att det blir ändring på nu, efter studien med SVA.

– Ovanför klöven blir de väldigt svullna, men det ser ut som det har gått ner nu. Vi har lyckats göra det utan penicillin, då är man ganska nöjd.

– Om alla gårdar har fått samma resultat som jag så hoppas jag att det ska bli godkänt att behandla på detta vis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista