Barbro Mohlin, kramrutedesigner
1 av 2
Barbro Mohlin, kramrutedesigner. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Det vinnande förslaget som ska bli designen på kramrutan i Bromölla.
2 av 2
Bromöllas nya kramruta kommer ha denna design. Foto: Bromölla kommun
Eftermiddag med Conny Emmelin

Hon ritade omtalad kramkvadrat

3:56 min

Det är många som har undrat hur Bromölla kommuns kramruta ska se ut och nu behöver de inte vänta längre. Kommunen har bestämt sig. 

Barbro Mohlin från Bromölla ligger bakom designen. Hennes bidrag valdes ut av en jury framför elva andra förslag. Kramrutan kommer placeras vid biografen på orten. 

– Den ska stå utanför Mosaikhuset. Vi tyckte det var den mest lämpade platsen för en kramruta, säger kommunens kultur- och bibliotekschef Pernilla Tomasson. 

Svart och röd granit samt vit marmor är de material som Barbro Mohlin har tänkt sig. 

– Nu har jag valt ett naturmaterial och det var litegrann ett av kriterierna att det inte skulle vara för färgglatt. Jag tycker att naturmaterial är vackert och det blir en viss effekt med de här tre färgerna tillsammans, säger Barbro Mohlin som blev glad över beskedet att juryn valt hennes bidrag.

Vad är det som tilltalar med en kramruta?

– Det är väl ett alldeles utmärkt tillfälle att ge någon en kram och står man i kramrutan så vill man kanske ha en kram. Eller ge en. 

När arbetet med kramrutan ska påbörjas är ännu inte bestämt. I Skåne finns sedan tidigare en kramruta i Simrishamn. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista