Miljöpartiet i Skåne vill att regionskatten höjs.
Tomelilla

MP: "Finns ingen valteknisk samverkan att ta ställning till"

1:00 min

Det finns inget förslag om att sexklövern i Tomelilla ska ha en valteknisk samverkan med två före detta Sverigedemokrater inför valet till kommunstyrelse senare i höst. Det uppger Miljöpartiets gruppledare i Tomelilla, Lotta Hedström.

Partiet ingår i sexklövern och hade medlemsmöte om frågan i går.

– Det finns ingen teknisk valsamverkan att ta ställning till, det förslaget existerar inte, det är inte så det ser ut utan det här är en tillskrivning som sexklövern fick på sig, det fanns ingen grund för den och nu har vi konstaterat det, säger Lotta Hedström (MP).

– Jag personligen hade inte kunnat vara med på det valberedningsmöte där man började diskutera det här, när ryktena tog fart och så att jag fick höra rykten av rykten. Men när vi har gått till botten med det nu så har vi inga erbjudanden att ta ställning till, det ligger liksom inget valtekniskt samverkansavtal på någons bord, och har inte gjort, säger hon.

Nu har ni fått veta från övriga partier i sexklövern att det inte finns något sådant förslag på bordet, är det så du säger?

– Ja, utan det hela blir ju avgjort när omröstningen väl sker i kommunfullmäktige, säger Lotta Hedström.

Tomelilla har sedan valet 2014 styrts av en sexklöver, där Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Miljöpartiet och SPI Välfärden styr i minoritet. Senare i höst ska kommunstyrelsen i Tomelilla väljas om, eftersom den bara valdes på ett år på grund av det oklara läget efter valet.

Det har funnits uppgifter om att sexklövern i samband med höstens val till kommunstyrelsen skulle ingå en valteknisk samverkan med två tidigare SD-politiker i kommunen, som lämnat Sverigedemokraterna men behållit sina platser i kommunfullmäktige.

– Den sexklöver som vi ingår i vill naturligtvis ha en stabil majoritet och det står vi bakom, sen hur andra aktörer i det här spelet väljer att agera, stödja eller inte stödja, ge aktivt stöd eller passivt stöd, det kan vi inte råda över. Det finns inga papper att ta ställning till eller några förslag att ta ställning till, det är vad vi konstaterar, säger Lotta Hedström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista