Jenny Önnevik
Jenny Önnevik, socialdemokratiskt kommunalråd i Bromölla. Foto: Linda Evereus/ Sveriges Radio

Gemensam budget kan styra Bromölla

1:37 min

Bromölla kommun ska nu ta ställning till vilken budget som ska styra kommunen nästa år.

Den budget som föreslås är ett samarbete mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och nykomlingarna Alternativet.

– Det handlar om skola, förskola och fritidshem bland annnat, säger Jenny Önnevik ( S ) är kommunalråd i Bromölla.

Att satsa på de yngre barnen - bland annat 37 miljoner till bygget av en ny förskola, och att öka attraktionskraften med 20 miljoner till utemiljö, som parker och offentlig WiFi - och behålla skatten oförändrad - det är något av det som konstellationen Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Alternativet är överens om i sin gemensamma budget, som också är kommunstyrelsens förslag som fullmäktige ska ta ställning till på måndag.

Dessutom finns tre andra förslag : ett från Moderaterna, ett Sverigedemokraterna och Folkpartiet tillsammans med Centern.

Så här ett drygt år efter valet, sätts många gånger och i många kommuner både maktkonstellationer och samarbeten på prov i budgetarbetet.

I Bromölla har man bland annat att handskas med Moderaternas interna konflikter.

Från nykomlingarna Alternativet, som innan valet var mycket kritiska till Socialdemokraterna, men som nu är inne i politiken med hela 4 mandat såg man ett samarbete det som en möjlighet att påverka säger Alternativets Stieg-Owe Gerdin, ledamot i kommunstyrelsen.

Medan man i många andra kommuner inte bjudit in Sverigedemokraterna till budgetsamverkan, så gjorde Jenny Önnevik i Bromölla det.

– Jag bjöd in alla till diskussion, för att skapa en budget för att khaterna verksamheten för 2016. Alla var inbjudna, men några valde att göra egna. Men jag erbjöd alla att vara med.

Måndag den 28:e ska kommunens budget avgöras i kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista