Vita bussar
1 av 2
Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Vita bussar i Bromölla

1:50 min

Våren 1945 räddades människor med de vita bussarna. Sjuttio år senare rullar fortfarande en buss, som en påminnelse om medmänsklighet.

Idag står den enda kvarlevande vita bussen på torget i Bromölla. Det är en av de trettiosex vita bussar, som utgjorde Svenska Röda Korsets räddningsaktion våren 1945 när andra världskriget höll på att ta slut. Bussen turnerar nu runt i Sverige för att ge en påminnelse om medmänskligheten.  Där kommer Bo Fröberg från Röda Korset under dagen att berätta om vita bussverksamheten och dess historia för elever.

Att få turnera runt i Sverige med de överlevandes och expeditionen berättelser är viktigt för Bo, som menar att det är lika aktuellt i dag. Att bussarna blev just vita beror på att de skulle vara väl synliga då de rullade in i Tyskland. Trots det blev de beskjutna men lyckades rädda cirka sjuttontusen människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista