Skylt, Helsingborgs tingsrätt. Foto: Maria Dietrichson/Sveriges Radio
Öppet hus på tingsrätterna i Skåne är ovanligt. Men på lördagen kunde nyfikna helsingborgare titta in hos sin tingsrätt och se hur personalen jobbar. Foto: Maria Dietrichson/Sveriges Radio

Man dömd för sexuella övergrepp

1:42 min

En 25-årig man från södra Skåne som stått åtalad för att ha utsatt 58 barn mellan elva och femton år för sexuella övergrepp på nätet dömdes under tisdagen vid Helsingborgs tingsrätt till fängelse i två år och nio månader.

– Jag har inte hunnit läsa igenom hela domen som ju är på drygt 300 sidor. Men jag kan inte säga att jag är missnöjd med själva påföljden, han fick ju två år och nio månader, säger åklagare Carolina Diaz Bernal.

Tjugofemåringen döms även till att betala ett skadestånd på drygt fyrahundratusen kronor. Domen är som sagt omfattande och mannen misstänktes till en början för femhundra brott mot drygt sextio barn i åldrarna tio till femton år.

I ett av fallen har mannen träffat barnet och begått övergreppet, men i nästan alla fall har brotten skett på internet där tjugofemåringen, under olika identiteter, haft kontakt med barnen.

– Han har förmått dem att skicka bilder och att utföra sexuella handlingar via nätet. Han har även sexuellt ofredandet dem genom att inleda sexuella konversationer i textform, säger Carolina Diaz Bernal.

Till slut dömdes tjugofemåringen bland annat för flera fall av sexuellt övergrepp av barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och hela tvåhundranittioåtta fall av sexuellt ofredande och barnpornografi brott.

Men han frikänns även på flera punkter. I en del av fallen har åklagaren till exempel inte kunnat bevisa att mannen vetat om att barnet var under femton år, något som mannen har hävdat att han inte gjort i vissa fall.

Men sammanlagt kom tingsrätten fram till att femtiofyra barn helt eller delvis har blivit utsatta för brott av mannen och Lars Lindberg, mannens advokat, säger att hans klient sedan tidigare erkänt en stor del av gärningarna.

– Min klient har sedan tidigare erkänt en stor del av de här gärningarna. Och han var införstådd med att få en påföljd i paritet med den som tingsrätten dömde ut. Vi är inte speciellt överraskade, säger han.

Har du varit i kontakt med din klient efter domen?

– Ja det har jag varit. Och vi kommer nu att tillsammans gå igenom domen och ta ställning hur vi ska hantera situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista