En älg på en väg. Foto: Anders Andersson/TT
1 av 2
Foto: Anders Andersson/TT
Man med keps.
2 av 2
Calle Eriksson är Nationella Viltolycksrådets ansvarige jägare för Skåne. Foto: Karolin Johansson/Sveriges Radio
Eftermiddagen Karolin & Conny

Farligt med eftersök vid viltolycka

2:57 min

Över 47.000 viltolyckor inträffade i Sverige under 2014. Vid en viltolycka larmas en jägare ut vid behov av eftersök. Ett jobb som kan vara farligt.

Under 2014 inträffade över 47.000 viltolyckor i Sverige. Den siffran vill Nationella Viltolycksrådet minska och gör en insats under veckan med information som riktar sig till trafikanter och bilskoleelever om viltfaran på vägar och hur trafikanter kan förebygga olyckor.

Skulle olyckan vara framme blir det ett jobb för jägare som får ge sig ut på eftersök.

– Då får man packa den utrustning man behöver och ge sig ut till platsen som djuret senast sågs. Det är bilistens ansvar att märka ut den platsen, säger Calle Eriksson som är Nationella Viltolycksrådets ansvarige jägare i Skåne.

Calle berättade att på en sträcka på 100 kilometer i Sverige så kan vilt dyka upp var 19:e sekund.

– Det är nog få som vet om hur mycket vilt som rör sig i våra skogar. Man kan köra en hel semester utan att se vilt samtidigt som andra som är vana ser vilt hela tiden. Men man måste vara uppmärksam, vilt kan dyka upp när du minst anar det, säger Calle Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista