Camilla Brolin, ordförande Wä IF
Camilla Brolin, ordförande Wä IF. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Förmiddag med Jenny

Wä IF 80 år

2:05 min

Klubben Wä IF, som under storhetstiden i början på 90-talet hade ett allsvenskt lag och har fostrat elitspelare som Therese Sjögran och Malin Andersson är i dag en medelstor idrottsförening i Kristianstad kommun med ett herrlag i div 5 och damlag i div 4 Nordöstra. Nu fyller klubben 80 år.

Klubbens ordförande Camilla Brolin gästar Förmiddag med Jenny, för att berätta om 80-års firandet.

Elitspelaren och landslagsspelaren Therese Sjögran kommer att medverka under lördagens 80-års firande.

Det blir straffsparks tävling, med före detta Wä spelare och så blir det en jubileumsmatch mellan nuvarande damlaget och det senaste allsvenska laget på damsidan. Det blir flera välkända namn, som åter snörar på sig de gamla fotbollsskorna, för den trogna Wäpubliken.

Wä IF:s damlaget i fotboll spelade i Allsvenskan åren 1990-1994 och därefter i Division 1 Södra, innan man 1999 slog samman damseniorlaget med Kristianstads DFF. Herrlaget i fotboll spelar i Division 6 Östra Skåne.

Camilla berättar att de i dag finns runt 830 personer i föreningens medlemsregister och barn- och ungdomsverksamheten är kärnan i föreningen. Nästan 300 barn och ungdomar tränar, leker och umgås på Wä IP.

Dam- och herrlagen har gjort en bra säsong detta jubbileumsår och kommer förmodligen avancera upp vars en division. Föreningens lag för flickor 00/01 toppar just nu Skåneserien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista