Hammenhög IF:s ordförande Åsa Persson undrar varför deras elitsatsning värderas ner. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Hammenhög IF:s ordförande Åsa Persson undrar varför deras elitsatsning värderas ner. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Fotbollstjejer får hälften av killarnas sponsring

Politiker: Därför värderas tjejerna ner litegrann
1:30 min

Hammenhög IF:s damer vann precis fotbollens division två. Men när Simrishamns kommun delar ut sponsorpengar värderar man damerna i Hammenhög som hälften så mycket värda som kommunens herrlag i division två.

Hammenhögs IF toppar division två södra och anledningen till framgångarna och att tjejer väljer att pendla från både Ystad och studier i Lund till klubben på landsbygden förklarar ordförande Åsa Persson med sammanhållning. Men varför de ska värderas lägre än killar har Åsa inget svar på.

- Det handlar ju om jämställdhet. Ligger man i division två ska det inte spela någon roll om man är dam eller herr.

När kommunstyrelsen valde att dela ut 25 000 kronor till Hammenhögs IF och 50 000 kronor till herrlaget Österlen FF hänvisade politikerna till ett tjänstemannaunderlag.

Där läggs inga förslag fram, men man redogör i sak för att både damers och herrars division 2 utgör den fjärde högsta serien i Sverige, men att det för herrar finns fler nivåer under division två och således fler som spelar fotboll.

- Det är svårare att ta sig upp i eliten inom herrfotbollen än inom damfotbollen. Därför värderas de ner litegrann, förklarar kommunalrådet Karl-Erik Olsson (S).

Politikerna gör alltså en värdering av hur svårt det är att nå nivån. Men när de delar ut kommunens elitbidrag på 75 000 kronor till föreningar som deltar på Sveriges högsta nivå, görs ingen värdering av om de är en liten eller stor sport.

- Nej, det gör vi inte för då tror jag vi hillar in oss i något vi inte reder ut. För vad är svårt och vad är lätt?

Enligt Simrishamns kommuns riktlinjer för sponsring ska särskild hänsyn tas till jämställdhet när pengar delas ut.

Åsa Persson, som åkte in för lyssna på kommunfullmäktige för att försöka förstå politikernas resonemang bättre, undrar ändå varför deras elitsatsning är mindre värd.

- Jag tror ju att Simrishamns kommun inte är riktigt insatta i hur man ska säga ifall någon har en elitsatsning eller inte.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".