Arkivbild. Foto: Kyrre Lien/Scanpix
Ojämställdheten förföljer tjejer som spelar fotbollArkivbild. Foto: Kyrre Lien

Forskare kritiserar diskriminerande sponsring

Forskare: "De ser inte damfotboll som skyltfönster"
0:53 min

När Simrishamns kommun ska förklara varför tjejer som spelar fotboll i division två är värda hälften så mycket som killar talar de om serieindelning och bristande konkurrens. Universitetslektorn Jesper Fundberg vid Malmö Högskola hör bara bristande jämställdhet.

- Jag tror det är så enkelt att man ser herrfotboll som den riktiga fotbollen och damerna är ett kul tillägg. Budskapet man skickar ut är att damfotboll inte är något skyltfönster eller något värt att visa upp, säger Jesper Fundberg.

Simrishamnspolitikernas värdering av damfotbollen stämmer väl överens med Jesper Fundbergs senaste publicerade artikel om hur den ojämställda fotbollen hela tiden reproduceras genom omvärldens nedvärdering av tjejer som spelar fotboll.

För att bryta det borde lokalpolitikerna gjort tvärtom.

- Man borde ha analyserat hur resursfördelningen ser ut i övrigt mellan herrarna och damerna. På alla sätt och vis har herrarna det bättre förspänt och då borde kommunen ha jämnat ut det här något.

- I stället reproducerar man inte bara ojämställdheten, utan man förstärker den också.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".