Gilbert Tribo är regionråd och veckans DJ i förmiddag. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio
Gilbert Tribo, regionråd. Foto: Björn Holgersson/Sveriges Radio

Frågan om visselblåsare aktuell igen

1:14 min

Folkpartiet i Region Skåne reagerar nu på att införandet av den så kallade visselblåsarfunktionen drar ut på tiden. Beslutet fattades för ett år sedan, men hittills har ingenting hänt.

Funktionen skall göra det lättare för de anställda att rapportera missförhållanden.

-- Det är oerhört viktigt just för att man skall kunna få fram när det finns missförhållanden på en arbetsplats som man inte vågar ta med sina närmsta chefer då de kanske är en del av missförhållandena. Därför är det viktigt att ha en sådan anonymiserad tjänst där du kan föra fram dina åsikter, säger folkpartisten Gilbert Tribo, andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

Region Skåne är en av landets största arbetsgivare och enligt Gilbert Tribo finns det exempel på en tystnadskultur i organisationen.

– Vi har nog ställen i Region Skåne där det råder en tystnadskultur. Vi hade ju avslöjandena kring psykiatrin i Malmö där det fanns personer som inte uppförde sig som man skulle. Det hade kanske kunnat uppdagats tidigare om man hade kunnat var anonym kunnat framföra sina åsikter.

Hade det varit enklare att informera de anställda att vi i Sverige har en yttrandefrihetslagstiftning som ger alla rätt att uttrycka sin åsikt?

– Den informationen hoppas jag alla har redan och jag tycker det är viktigt att alla känner att de har den tryggheten, men det här gäller ju de fallen där det inte spelar någon roll hur mycket meddelarfrihet eller yttrandefrihet vi har på grund av att man på en arbetsplats kanske har en kultur som gör att du inte vågar yttra dig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista