Skola klassrum
Foto: Katarzyna Korza/TT.

Ny skola på Kulltorp - trots allt

"Det skapas ett utrymme i budgeten"
1:11 min

Under tisdagen meddelade de styrande i Kristianstad att det blir en ny skola på Kulltorp - trots allt. Nu har man hittat en ny lösning som frigör pengar för att prioritera om.

Med allt fler barn i kommunen växer behovet att renovera och bygga nya skolor, gärna så snabbt som möjligt. Samtidigt är det ett faktum att Tivolibadet måste ersättas med ett nytt bad - ytterligare en byggkostnad för kommunen.

För bara några veckor sedan var beskedet att Kristianstad kommun inte hade råd att påbörja byggandet av en ny skola på Kulltorp under nästa år. Men under tisdagen kom nya bud.

Genom att använda samma modell för badhuset som man gjorde när Arenan byggdes så kan pengar frigöras för att prioritera den nya skolan redan i nästa års budget.

– ABK byggde Arenan genom sitt dotterbolag SIKAB. Vi från den politiska majoriteten är beredda att titta på om ABK, genom SIKAB, ska bygga även badhuset, säger kommunalrådet Pierre Månsson (FP). 

– Genom att förflytta investeringen till SIKAB så skapas det ett utrymme i den kommunala investeringsbudgeten att faktiskt lägga in en skola till. Och då kommer Lingenässkolan och Kulltorpskolan ligga som nybyggnation.

På Kulltorpsskolan var många lättade och glada över beskedet. Ingela Skoglund, som arbetat där som lärare sedan 1979, menar att den nya skolan verkligen behövs.

– Vi behöver mer plats och vi behöver fräschare lokaler för vi ökar ju hela tiden i antal barn, säger hon.

– Nu saknas till exempel plats för biblioteket så vi måste ha böcker i korridorerna. Vi har massa böcker men ingen plats för dem. Sedan behövs det andra smårum för till exempel specialundervisning och hemspråksundervisning som saknas i dag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".