En lax på land och ett fiskespö
Lax från Mörrumsån. Arkivbild. Foto: Patric Söderström/Scanpix

Arkitekt varnar för laxpannkaka

1:22 min

Världens största laxodling ska byggas utanför Simrishamn nästa år. Men projektet har fått en rörig start och den arkitektritade anläggningen kan bli föremål för både tipp-ex och bråk.

Arkitekteten som ritat anläggningen har nämligen hoppat av projektet, efter en konflikt. Ändå ligger ritningen som grund för bygglovet och arkitekten Mats Håkansson kan förutse flera problem.

- Skulle det vara så att ritningarna behöver justeras så finns det ju ingen som kan göra det. Jag har de digitala reviderbara underlagen, så då får de ju gå in med tipp-ex.

- Jag har svårt att se att de skulle få tag i en arkitekt som ställer upp på det, då är man ju i en juridisk gråzon.

På kommunen väntar man fortfarande på en del underlag för att börja behandla bygglovet om en laxodling som på sikt skulle bli världens största laxodling på land. Löser företaget Salmon Scania den biten, förutser arkitekten Mats Håkansson ändå fler problem framöver.

- Jag skulle bli kolosalt förbluffad om bygglovet går rakt igenom. Det vore nog första gången för ett så stort projekt.

Mats Håkansson har alltså avslutat samarbetet med företaget och säger att han accepterar situationen med ritningen som han inte kan få tillbaka, eftersom den nu är inskickad som handling till kommunen.

Däremot vill han nu ha betalat för sitt hittills oavlönade arbete. En faktura på ungefär 600 000 kronor är skickad till Salmon Scania.

- Antingen betalar de eller så bestrider de. Men det är svårt att bestrida ett arbete som resulterat i bygglov. Man kan inte gärna hävda att arbetet är dåligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista