Anders Jansson. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Anders Jansson. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio

Anders Jansson solo

3:26 min

Anders Jansson gör debut och det kan låta konstigt, men det handlar om hans debut som soloartist. Det här är hans första show ensam på scen.

Kom in och stäng dörren, heter föreställningen. Det var premiär i fredags på Lunds stadsteater.

Det känns lite larvigt att utbrista - "Titta han kan!". Alltså stå på egna ben, som om det var en nyhet. För det har såklart Anders Jansson gjort i olika sammanhang tidigare, även om han fortfarande är så förknippad med Johan Wester att man nästan tror att det är något nytt.

Men när han nu gör något helt i eget namn, då är det så solo det kan bli. Helt ensam på scen, nästan ingen scenografi. Det har inte ens varit lönt att trycka upp ett program, eftersom det i princip bara skulle innehålla hans namn.

Och det vi får är i en 75 minuter lång stå upp-föreställning, kompletterat med lite musikexempel och ljussättning. Han utgår från sig själv, pratar om sin familj, sina barn, sin ungdoms musik, sin hund. Han är 47 år gammal, jag är 49, jag antar att vi skrattar åt ungefär samma saker och har samma ungdomsreferenser. Men han rör sig också väl mycket i gamla jaktmarker. Humor om 80-talsminnen, bergsprängare och hur man dansade då har vi hört förr.

Men det hindrar inte Anders Jansson att visa vilken kompetent scenartist han är. Han kastar sig mellan rollerna, till exempel klassmorfarn Lennart och vakthunden Leroy, som uppenbarligen pratar rikssvenska. Och även de stunder när materialet är svagare, ser han till hålla tempot uppe.

Han är mästare på att vara kompis med publiken. Såklart enklare på mammas gata i Lund, men han har publiken i sitt grepp hela föreställningen och släpper den inte. Roligast tycker jag att han är när han utvecklar hur han gör uppror mot sina barn. Om att provocera med pinsamheter. Att ta rollen som pinsam farsa på allvar så att säga.

Det är en trivsam stund i Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista