Pågatåg
Pågatåg i Skåne. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio.

Tunnelöppning ger nya pendlarmöjligheter

1:08 min

När Hallandsåstunneln öppnar för trafik i december blir det startskottet för ökad pågatågstrafik och nya busslinjer på Bjärehalvön och i södra Halland.

När järnvägstrafiken släpps igenom Hallandsåstunneln öppnar samtidigt tre nya stationer, i Barkåkra, Förslöv och Båstad, och där det är stationen i Förslöv som blir knutpunkt för kollektivtrafiken på Bjäre.

- Vi gör en rejäl satsning på pågatåg, säger Mats Ohlsson, affärsutvecklare på Skånetrafiken. Det blir fler tåg och de kommer att gå från tidig morgon till sen kväll.

För dem som bor på orter utan tågstation blir det förbättrade bussturer. Tidtabellen kommer synkroniseras med tågtiderna och gör att man exempelvis kan bo i Torekov och komma fram till jobbet i Malmö eller Göteborg till klockan åtta på morgonen. 

En del av busslinjerna har samma sträckning som linje 506 mellan Ängelholm och Båstad hade tidigare, men det kommer också att bli helt nya busslinjer. Exempelvis kommer det att finnas buss mellan Båstad station och centrala Båstad, till Båstad station från Laholm via Mellbystrand och Skummelslövsstrand och ytterligare en ny busslinje kommer att gå från Förslöv via Rammsjö, Torekov, Hov och Boarp.

- Vi tror att pendlingsmöjligheterna kommer att göra att det blir betydligt fler resande än dem vi räknat med i prognoserna, säger Mats Ohlsson. Det är den erfarenhet vi har från andra ställen dit de kommit pågatågstrafik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista