Henrik Fritzon (S). Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Henrik Fritzon (S). Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio

Ingen skattehöjning i Skåne

1:08 min

Den styrande majoritetens förslag på skattehöjning blev nedröstat under torsdagens regionstyrelsemöte av den borgerliga alliansen och Sverigedemokraterna.

- Det betyder att vi går miste om den stora tillgänglighetssatsningen som vi då har velat finansiera med skattehöjningen. Det är synd för skåningarna, och för patienterna, säger socialdemokratiska regionrådet Henrik Fritzon.

Senare i oktober ska regionfullmäktige rösta om Region Skånes budget för nästa år, dvs hur pengarna ska fördelas inom vården, kollektivtrafiken och kulturområdet inom regionen.
Det rödgröna minoritetsstyret har redan presenterat sitt budgetförslag, där det ingår en skattehöjning på 30 öre som är knuten till en tillgänglighetssatsning riktad mot att minska vårdköerna och öka tillgängligheten till vården för skåningarna.

Det är denna satsning som idag ifrågasattes och fälldes.
- Vår budget innehåller ingen skattehöjning, tvärtemot styret, sa regionrådet och folkpartisten Gilbert Tribo till P4 Kristianstad inför dagens regionstyrelsemöte.

Under regionstyrelsemötet begärde den borgerliga alliansen en omröstning om skattesatsen. Och alliansen, tillsammans med sverigedemokraterna, fällde förslaget om skattehöjning.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista