Kristianstad tingsrätt. Foto: Arkivbild/Sveriges Radio
Kristianstad tingsrätt. Foto: Johanna Petersson/Sveriges Radio

Idag åtalas våldtäktsmisstänkte barnskötaren

Förälder: "Det gick kalla kårar över kroppen"
1:15 min

Idag kommer åtal att väckas mot den barnskötare som arbetat i Kristianstad kommun och som sitter häktad misstänkt för våldtäkt på barn.

Mannen misstänks för övergrepp på ett tjugotal barn. Han är i fyrtioårsåldern och har arbetat på 32 förskolor och 7 fritidshem i kommunen, och greps i somras.

Han sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn i ett fall, som han också erkänt, men misstankarna mot mannen gäller fler barn.

Chefsåklagare Pär Andersson har varit förtegen under arbetet med förundersökningen men sagt att det rör sig om misstänka övergrepp på ett tjugotal barn.

Men, om det i de andra fallen rör sig om våldtäkt eller någon annan brottsrubricering är ännu okänt. Under fredagen blir mer känt när åtalet mot mannen blir klart.

Mannens är enligt sin försvarsadvokat, Esbjörn Svensson, ångerfull och samarbetsvillig.

Rättegången kommer att inledas nästa vecka, med start den 15 oktober. Förhandlingarna kommer inte att hållas i Kristianstad Tingsrätt, utan i säkerhetssalen på Rättscentrum i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".