Den nya majoritetsgruppen i Simrishamns kommun
Femklövern som styr i Simrishamn. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges Radio

20 miljoner satsas på pausat reningsverk

0:33 min

Projektet som skulle bygga framtidens reningsverk ska fortsätta efter pausen. Det säger den styrande majoriteten i Simrishamn som samtidigt ökar budgeten till 20 miljoner.

Det som skulle bli framtidens reningsverk i Simrishamn, med en effektivare rening av bland annat läkemedelsrester, pausades nyligen eftersom både revisorer och en internutredning visade på brister i projektet.

Men majoriteten i kommunen, bestående av fem partier, meddelar nu att projektet ska fortsätta - med ny projektledare, styrgrupp och budget. Från några få miljoner initialt har kostymen växt till 20 miljoner. Vi hör kommunalrådet Karl-Erik Olsson (S).

- Vi tror på den här idén och har gjort det hela tiden. Det är synd bara att vi inte fick alla fakta på bordet.

Har projektet skötts dåligt?

- Jag vet inte vad jag ska svara på den saken. Kanske både och. Det har inte varit klart hur man ska hantera projektet och vad det innebär. Därför har vi bestämt att vi ska göra en egen riskanalys innan vi går in i större projekt i framtiden.

Ett fullmäktigebeslut ska tas om den nya budgeten den 2 november och reningsverket förväntas i så fall bara bli sex månader försenat och stå klart till sommaren 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista