Greta Eklund, Kristianstad 90 år
Greta Eklund, Kristianstad 90 år. Foto: Leif Jönsson/Sveriges Radio
Förmiddag med Helene

Greta om att vara 90 år!

2:14 min

Greta Eklund från Kristianstad fyllde 90 år den 24 september i år. Idag gästar hon Helene för att ha ett genuint samtal om ålder, hur det är att vara gammal i en värld när förändringarnas vindar blåser snabbt.

Vår Förmiddagsgäst Greta Eklund föddes 1925 i Landskrona och fyllde nyligen 90 år. Greta flyttade 1943 till Kristianstad 18 år gammal och jobbade första tiden på ett café. Efter ett tag fick hon anställning på Nessims mattor, som på den tiden låg på Vilan. Hon minns bland annat att man levererade handknutna mattor till Sigvard Bernadotte. Under flera år jobbade hon sedan på Thage Anderssons och på Electrodrift i Kristianstad.

Hennes tidigaste radiominne är hur pappan rattade in Moskvaradion, för att lyssna på Internationalen, i början på 30-talet. Nu mera lyssnar Greta på radio, som hon säger, dygnet runt. Hon tycker mycket om att läsa, trots att synen har blivit ganska dålig, med ålderns rätt.

Nu sitter inte Greta sysslolös på dagarna precis, utan engagerar sig i bland annat Röda Korset där hon hjälper till i deras café på Mötesplats Kupan i Kristianstad.

Lyssna på Gretas berättelse när hon pratar med Helene i dagens Förmiddag. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista