Färja på väg in mot Karlshamn. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
Flyktingar väntas komma även till Karlshamn och Ystad framöver. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio

Hamnstäder förbereder för flyktingström

Kommunchef: Vi har 150 sängar akut
1:17 min

Polisen har uppmanat Karlskrona och Karlshamns kommun att förbereda sig för att flyktingar börjar komma med färjorna från Polen och Litauen. Kommunerna jobbar nu med att ta fram sängplatser, mat och personal.

Polisen samordnare för Blekinge och nordöstra Skåne, PG Högstedt, bedömer det som troligt att flyktingströmmarna kommer att börja märkas av vid färjorna i Karlskrona, Karlshamn och Ystad.

– Det är troligt att det blir så men vi kan inte säga när, säger PG Högstedt på polisen.

350 sängplatser
Men kommunerna har fått i uppdrag att förbereda sig. Karlskrona har ordnat 150 tillfälliga sängplatser och Karlshamn drygt 200 platser.

Karlskrona kommun är i beredskapläge "allvarligt" och har tagit fram en krisplan.

– Vi har Verköhamnen i Karlskrona och ett scenario är att det kommer flyktingar via den och då måste vi har en beredskap för det. I storleksordningen 150 sängplatser har vi akut, säger Carl-Martin Lanér, kommundirektör i Karlskrona kommun.

Svår östlig flyktväg
Flyktingarna får allt svårare att ta sig genom den västra delen av Europa. Och därför har den östra vägen över Polen och baltstaterna blivit allt troligare.

– Det gäller att vår beredskapsplan håller eftersom det inte bara är dagtid, utan kan hända när som helst på dygnet. Och det reder vi ut, säger Ulf Melander, säkerhetsansvarig i Karlshamns kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".