Ronny Sandberg,  socialdemokratiskt kommunalråd i Åstorp.
Ronny Sandberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Åstorp. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
Åstorp

Olagligt när Åstorp valde nämnd

Ronny Sandberg: "Får godkänna alla beslut i efterhand"
1:19 min

Bildningsnämnden i Åstorp valdes olagligt i november 2014. Därför har nu nämnden ogiltigförklarats av förvaltningsrätten.

Ronny Sandberg ordförande i kommunstyrelsen förklarar vad det här innebär.

– Det innebär att vi kommer behöva välja om nämnden på nytt under nästa kommunfullmäktige, säger han.

Det som hände när nämnden tillsattes var att kommunfullmäktige röstade igenom en ersättare för mycket. Och när man väl upptäckte felet hade redan en av ersättarna valt att lämna sitt uppdrag. Därför valde man från politiskt håll att inte göra någon korrigering av nämnden.

Men då överklagade en av oppositionspolitikerna beslutet och ärendet togs till förvaltningsrätten som ogiltiförklarade nämnden då bildandet av nämnden bröt mot kommunnlagen.

Men enligt Ronny Sandberg kommer det här inte få några större konsekvenser för framtiden.

– Nämndsmötet ställs in tills man har en rätt vald Bildningsnämnd och alla beslut som tagits tidigare godkänner man i efterhand. Så har man gjort tidigare när det blivit sådana här fel, så att de då blir giltiga, säger Ronny Sandberg.

Även alla arvoden som betalats ut till nämndemännen kommer man förhoppningsvis kunna godkänna i efterhand och därför kommer även de bli lagliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".