räddningstjänsten
1 av 3
Det brann i källaren när räddningstjänsten kom till platsen. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Avspärrat
2 av 3
Polisen spärrade av runt. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
brand
3 av 3
Reportrar på plats. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio

Ökad säkerhet för flyktingar efter brand

Gymnasieelev: Det är definitivt på grund av all rasism som finns överallt
1:35 min

Perstorps kommun höjer säkerheten kring flyktingmottagandet i kommunen efter en misstänkt mordbrand i Oderljunga natten till idag. Planer fanns på att använda huset som asylboende.

Margareta Svensson bor i Oderljunga, där räddningstjänsten fick larmet vid halv tre natten mot torsdagen.

– Jag tycker det är otäckt, hade det varit någon som bott i huset hade de varit ännu värre. Nu har vi ju tur att det inte var någon i huset.

Hon har inte märkt av något motstånd mot flyktingar på orten.

– Alla är välkomna, här har inte varit någonting alls.

Polisen misstänker att branden är anlagd. När räddningstjänsten kom till platsen kände de lukten av bensin och lade märke till krossade rutor. Kommunstyrelsens ordförande Ronny Nilsson (S) väcktes av ett sms från räddningstjänsten vid halv fyra om att det brann i huset.

– En fruktansvärd händelse, det är totalt förkastligt och nu har det skett vid ett antal olika tillfällen på kort tid i Sverige. Är det så att det är kopplat till att det är tilltänkt asylboende här så upplever jag det som ett angrepp på demokrati och frihet.

Nu stärker kommunen säkerheten för flyktingmottagandet. Enligt uppgifter till kommunen hade en privat aktör lämnat in en ansökan hos Migrationsverket att starta upp ett flyktingboende i huset.

– Vi höjer säkerheten på våra boende med bättre övervakning nattetid i betydligt ökad omfattning gentemot tidigare, säger Ronny Nilsson.

Vad som ligger bakom den anlagda branden är ännu inte känt, men Julia Ceward som går på gymnasiet i Perstorp har sin teori om varför det brann.

– Det är definitivt på grund av all rasism som finns. Det finns ju rasism överallt och det är ju ett tydligt bevis på det nu. Vi har kommit så långt så att folk gör upp en eld i ett boende för att de inte vill att flyktingar ska komma hit.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".