Eva Nilsson sjuksköterska på Ängelholms sjukhus. FOTO: Kajsa Nordmark/Sveriges radio
1 av 2
Eva Nilsson sjuksköterska på Ängelholms sjukhus. FOTO: Kajsa Nordmark/Sveriges radio
Sergio Garay, projektledare för Hälsostaden i Ängelholm.
2 av 2
Sergio Garay, projektledare för Hälsostaden i Ängelholm. FOTO: Kajsa Nordmark/Sveriges radio
Ängelholm

Europeiskt intresse när projekt Hälsostaden firar årsdag

Projektledaren: "Det här är värt att fira"
1:28 min

Projektet drogs igång för att indirekt rädda Ängelholms sjukhus.
Nu, två år senare, reste sjukvårdsutvecklare från olika delar av Europa till den skånska staden för att vara med och fira projekt Hälsostadens födelsedag.

– Vi har en internationell delegation på plats idag från fem olika länder i Europa som jobbar med Integrated care. De är här för att de har bedömt att sättet som vi jobbar lokalt är något att ta med sig, säger Sergio Garay projektansvarig för Hälsostaden och fortsätter:

– Det går ut på att vi ska förbättra sammarbetet mellan all vård som bedrivs på sjukhuset, i primärvården och på kommunen.

Ändringarna som sket inom vården i Ängelholm sedan projekt Hälsostaden drog igång är många. Bland annat har man utökat medborgarnas möjligheter att nå en vårdcentral då man öppnat en speciell kväll- och helgmottagning på sjukhuset. Mobila team har satts in som besöker personer som behöver akutvård i hemmet och personer med kroniska sjukdomar, så att uppföljningen blir bättre.

Sergio Garay anser med andra ord att den här dagen är någonting att fira.

– Ja, det tycker jag! Jag tycker vi har skapat en arbetsmiljö på vårt sjukhus som gör att våra medarbetare trivs bra här.

Eva Nilsson jobbar som sjuksköterska på osteoporosmottagningen på Ängelholms sjukhus. Hon berättar hur vardagen har ändrats för henne och dom andra anställda inom vården i Ängelholm sedan projektet drog igång.

– Just i vår bit hade kanske fungerar lika bra ändå, men på akuten och så, för patienterna i det stora hela är det mycket smidigare och att de kommer ut från avdelningarna snabbare också.

Projekt Hälsostaden

Projekt Hälsostaden är ett treårigt pilotprojekt inom vård & omsorg som startade hösten 2013. Projektet är ett samarbete mellan kommunal verksamhet, primärvård och specialistvård i Region Skåne.

Hälsostaden Ängelholm AB är fastighetsbolaget som äger och förvaltar alla byggnader på Ängelholms sjukhusområde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".