Österlens Ridklubbs ordförande Suzanne Grenz kritserar kommunens sponsringspolitik. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio
Österlens Ridklubbs ordförande Suzanne Grenz kritiserar kommunens sponsringspolitik. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio

Kritik mot orättvis sponsring

1:27 min

Simrishamns kommun räddade ekonomin hos fotbollsföreningen Österlen FF när de var i knipa i våras. Nu undrar Österlens ridklubb om samma generositet gäller för dem också.

När kommunen byggde en egen konstgräsplan konkurrerade de ut Österlen FF:s konstgräsplan. Politikerna valde att lösa den situationen med att köpa planen, för 2,6 miljoner. Föreningen fick dessutom ett driftsbidrag på 100 000 kronor.

- Vi vill att kommunen ska ha ett transparent system för hur de delar ut bidrag och stöttar föreningar i kommunen. I dag är det väldigt godtyckligt, säger ridklubbens ordförande Suzanne Grenz.

För Österlens Ridklubb hade 100 000 kronor varit värdefulla pengar eftersom de står inför stora investeringar kring sitt ridhus framöver. Det är en anläggning som drivs helt utan kommunala subventioner, till skillnad från idrottshallar, simhallar och konstgräsplaner.

- Fotbollen är jättebra och ska ha pengar, men det här skapar en obalans och orättvisa.

Ridklubben ser också en jämställdhetsfråga i det hela då deras verksamhet är en av få kvinnodominerade idrottsarenor.

- Tittar vi på samhället och idrotten så får killidrott ofta mer medieutrymme och sponsring än tjejer får.

Sveriges Radio P4 Kristianstad har tidigare berättat om att kommunens damlag i fotbollens division två fick hälften så mycket i sponsring som kommunens herrlag på samma nivå.

Österlens ridklubb har dessutom uppmärksammat ett slags slutspelstillägg som åtminstone gäller bordtennisklubben i kommunen. I den här röran av sponsring, bidrag och driftstillägg vill ridklubben nu ha tydlighet och besked.

- Plötsligt finns ett bidrag på 100 000 kronor som en fotbollsklubb får. Jag efterlyser en debatt kring hur kommunen fördelar sina medel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista