Peter Zerpe, säkerhetsansvarig Kristianstad Kommun. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio
Peter Zerpe, säkerhetsansvarig Kristianstad Kommun. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio

Säkerheten skärps vid asylboenden

Säkerhetschef: Barnen är kommunens ansvar
1:11 min

I skåne nordost ser man över säkerheten vid asyl- och flyktingboenden efter den senaste tidens bränder. Även vid boenden där kommunen inte är huvudman.

Under onsdagen satt säkerhetsansvariga i kommunerna i nordöstra Skåne i möte om säkerheten vid flykting- och asylboenden i kommunerna.

Den senaste tidens bränder vid asyl- och flyktingboenden i Skåne och resten av landet har gjort att man nu ser över säkerheten. Av samma anledning har också försäkringsbolagen ställt nya krav på kommunerna.
- Man ställer bland annat krav på att det ska finnas vaken personal på plats och att det finns brandskydd på platsen, säger Peter Zerpe, säkerhetsansvarig i Kristianstad kommun och sammankallande för säkerhetsgruppen i samarbetet Skåne Nordost.

Nu prioriterar kommunerna i nordöstra Skåne bättre bevakning med bland annat rondering med väktare vid asyl- och flyktingboenden. Högt på prio-listan är också att göra en checklista för säkerheten, som personal på plats på boenden kan använda.

Det är inte alltid kommunen som är huvudman för de asyl- och flyktingboende som finns. Men nu ligger säkerheten ändå på kommunens ansvar, menar Zerpe.
- Det är andra fastighetsägare än kommunen, det är entreprenörer och inte kommunens egen personal... så vi breddar synen att även säkra upp sånt som inte är kommunal fastighet och kommunal personal. Men barnen är ju ändå kommunens ansvar, säger Peter Zerpe.

I samarbetet Skåne Nordost ingår förutom Kristianstad kommun också Hässleholm, Hörby, Perstorp, Östra Göinge, Osby och Bromölla kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".