Kurt Grönsund
Kurt Grönsund lyssnade på dottern och anmälde politikern. Foto: Lill Eriksson/SR

Skåneledaren: "Pålsson borde ta timeout"

3:00 min

Justitiekanslern beslutade igår att åtala moderatpolitikern Pontus Pålsson i Åstorp för brott mot yttrandefrihetsgrundlagen. Kommunanställde Kurt Grönsund är en av anmälarna.

Åstorpspolitikern Pontus Pålsson (m) är misstänkt för att i två fall ha försökt ta reda på om tjänstemän på kommunen blivit intervjuade av Sveriges Television. Reportaget handlade om hur Pontus ska ha mobbat flera kommunanställda. Enligt yttrandefrihetsgrundlagen har kommunanställda så kallad meddelarfrihet för att kunna tipsa journalister anonymt.

En av anmälarna är Kurt Grönsund, upphandlingsstrateg vid Åstorps och Klippans kommuner. Han menar att konflikterna pågått i flera år:

- Det var tidigt i min anställning, 2008, speciell upplevelse redan från tidig början, det var betydligt viktigare om man använde punkt eller paragraf i mötesprotokollen än innehållet, säger Kurt Grönsund.

Han har idag nästan ingen kontakt med Pålsson, de bara hälsar på varandra. Hela processen har varit jobbig tycker Kurt. Kanske var det bättre att låta bli att anmäla. Men dottern fick honom att ta beslutet att lämna in en polisanmälan.

Enligt Kurt ska Pontus Pålsson ha blivit väldigt arg när han blev emotsagd:

- Han sa, om jag trivdes med mitt jobb skulle jag vara mycket mycket försiktig med att skydda min chef, berättar Kurt Grönsund.

Varken Pontus Pålsson eller hans advokat vill kommentera saken, men  brott förnekas enligt åtalet. Den andra anmälaren vill inte uttala sig offentligt under tiden som utredningen pågår.

Pålssons högsta chef, moderatledaren Anna Kinberg Batra, vill inte säga något om sitt förtroende för ledaren i Åstorp, utan hänvisar till regionförbundet.

Lars-Ingvar Ljungman, som är ordförande för Moderaterna i Skåne, vill inte döma Pålsson på förhand, men tycker åtalet är besvärande och tycker Pontus Pålsson borde ta en tillfällig timeout från sina politiska uppdrag tills processen är över. 

Men Moderaterna i Åstorp har fortsatt fullt förtroende för Pontus Pålsson: ”Det politiska systemet kan stundtals resultera i hård och frän debatt. Ett sådant politiskt klimat kan naturligtvis av andra politiker såväl som anställda i kommunen uppfattas som mindre trevligt. Vilket vi beklagar. Men med en kompetent kommunledning kan detta hanteras. Främst genom ett öppet och inkluderande arbetssätt, dialog och respekt för varandra. Detta klaras av i de flesta kommuner men inte i Åstorp. Förre kommunchefens hantering av ärendet vittnar om denna brist. Representanter för Moderaterna har tagit initiativ till dialog med kommunledningen genom att anordna möten både 2013 och 2014”, skriver lokala vice gruppledaren Monica Pettersson (M) till P4 Kristianstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista