Tågväxel på Bangården.Foto: Bosse Johansson/SR
Foto: Bosse Johansson/SR

Nya tågväxlar byts mot gamla

2:52 min

Nu byts nya tågväxlar ut mot de gamla tidigare utbytta. De nya vållade problem.

Det var för runt ett år sedan som Trafikverket började installera de nya tågväxlarna i Skåne. Något som ganska fort skapade problem i tågtrafiken. Nu till helgen börjar de därför byta tillbaka från de nya, till de gamla växlarna.

– Periodvis har konsekvensen blivit att man inte kunnat trafikera genom växlarna, utan fått vänta eller åka buss, Pernilla Merkenius, projektledare på Trafikverket Distrikt Syd.

Borde ni inte byta de nya till ännu nyare?

– Absolut, men utvecklingsarbetet pågår fortfarande. I Tjörnarp ligger de nya kvar och ska utvecklas, på andra ställen läggs de gamla tillbaka. De gamla var sönderkörda, de hade uppnått sin livslängd. Men de har ett nytt driv, säger Pernilla Merkenius.

Det är växlarna i Flackarp, Åkarp och Höör som byts.

Under bytet leds godstågen om och bussar ersätter under tiden. För resenärer gäller det att kolla på tågoperatörerna hemsidor. I kväll börjar ombyggnaden. Start med enkelspårsdrift 22.10 till 09.45 imorgon. Lördag kväll stängs det helt fram till söndag morgon 07.10.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista