Susan Syverson
Susan Syverson. Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio
Morgonen med Anders Liljeqvist

Allt för Sverige

1:28 min

Amerikaner på jakt efter sina rötter gråter när de passerar den svenska gränsen. Betyder rötterna generellt mer för amerikanen än för svensken? Vi träffar Susan Syverson, amerikanska boende i Kristianstad.


Det är i tv-programmet Allt för Sverige på SVT man kan se amerikaner, som är på jakt efter sina rötter i Sverige. Många gråter när de får stå på samma gräsmatta som deras släktingar en gång stått på. Har amerikanare lättare att visa känslor, är det ett spel, eller betyder bakgrunden mer för dem?

Johan träffar Susan Syverson,  född i Sioux falls, som ligger i trakterna kring Minnesota. I dag är hon bosatt i Kristianstad, där hon undervisar i Harpa. Hon menar att blodsbanden och släktbanden betyder oerhört mycket för amerikaner, men att de även har lätt att uttrycka sina känslor.

- Känner mycket väl igen mig.

Susan har själv tagit kontakt med sin mammas kusiner i Norge, något hon är väldigt glad för. Blodsbanden är viktiga och bygger identiteten. Att ha rötter från just Skandinavien är fint för en amerikan. Nordiska traditioner lever kvar i trakterna kring Minnesota, bland annat äter de lutfisk.

Klicka på ljudfilen ovan för att höra Susan berätta om släktband och kopplingen till flyktingkatastrofen i Europa.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista