Migrantlägret på Sorgenfri i Malmö. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Migrantlägret på Sorgenfri i Malmö. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio

Lägertömning skjuts inte upp

Mark- och miljödomstolen gör samma bedömning som Länsstyrelsen i Skåne. Det finns inga hinder för omedelbar verkställighet av miljönämndens beslut att migrantlägret på Sorgenfri i Malmö ska tömmas.

– Vi har fattat beslut idag att avstå överklagandet av Länsstyrelsens beslut. Länsstyrelsen beslutade att avslå yrkan om inhibition och det beslutet har vi fastställt, säger Bengt Johansson, rådman på Mark- och miljödomstolen.

– Vi har ingen ytterligare motivering utan vi ställer oss bakom Länsstyrelsens motivering. Omständigheterna kring det här är ju sådana att vi tycker att miljönämnden har haft fog för sitt beslut om verkställighetsförordnandet och det har ju också Länsstyrelsen delat eftersom de har avslagit yrkandet om inhibition. Vi gör samma bedömning.

Finns det något i motpartens argumentation för inhibering som ni övervägde?

– Nej, deras skäl har egentligen varit att det här lägret har funnits sedan 2014 och därför så anser de, som jag uppfattar det, att man bör kunna invänta att deras överklagande prövas i sak, det har ju varit deras huvudsakliga invändning. Den uppfattningen delar inte vi.

Vad innebär nu det här?

– Vårt beslut kan ju överklagas till Mark- och miljööverdomstolen men då måste det till ett prövningstillstånd för att de ska pröva det. Då krävs att de gör en helt annan bedömning än vad vi har gjort. Den här typen av inhibitionsbeslut är inte helt ovanliga och det ska mycket till för att man ska ta upp och pröva det här när tre instanser, miljönämnden, Länsstyrelsen och vi har gjort samma bedömning, säger Bengt Johansson.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista