Övningen blå kongo i Hallandsåstunneln
Övningen blå kongo i Hallandsåstunneln. Foto: Gunilla Nordström/Sveriges Radio
Eftermiddag med Conny

Räddningsövningen Blå Kongo i Hallandsåstunneln

0:48 min

Om en dryg månad öppnar Hallansåstunneln för tågtrafik och innan dess genomför man fyra stora räddningsövningar, alla döpta efter potatissorter från Bjäre.

Som en slags hommage till Bjärepotatisen har man döpt alla räddningsövningarna efter en Bjärepotatis sort, Magnum Bonum, King Edward, Ukama och Blå Kongo. Idag genomfördes övningen Blå Kongo där polis, räddningstjänst och drygt hundra figuranter spelar upp ett scenario av en tågolycka och räddningsarbetet efter den.

Dagens scenario var att ett tåg hade kört in i tunneln. Tåget krockade med något som hade ramlat ned på rälsen från ett tidigare tåg. Det började brinna, en människa hade dött i olyckan och flera hade fått allvarliga skador.

Läkare, sjukvårdspersonal, räddningstjänst och polis fick spela upp det här scenariot, som det kunde gått till. Man kunde dessutom testa lokaliteterna med bland annat en stor asfaltplan utanför tunnlarna, bredvid spåren, där man kan ställa upp räddningstält, polisbilar, ambulanser och brandbilar. Totalt var det 110 figuranter, med vårdelever, pensionärsklubbar med flera.

Övningsledaren Pelle Pettersson, var mycket nöjd med övningen och konstaterade:

– Hade detta varit på riktigt hade det varit väldigt bra,

men han menar att när det är på riktigt tillkommer en del stora svårigheter som brand och mycket rök, som försvårar scenariot en hel del. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista