Helene Åkesson, distriktssköterska vårdcentralen Näsby
I år var det något färre som vaccinerade sig första dagen, berättar Helene Åkesson. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio
Eftermiddag med Conny

Årets vaccinationskampanj är igång

Distriktssköterska: Vi behöver nå fler som inte är födda i Sverige
4:50 min

På tisdagen startade årets vaccinering mot säsongsinfluensa och i år hoppas Region Skåne att fler vårdanställda ska vaccinera sig.

I år är det gratis att vaccinera sig även för den vårdpersonal som i sitt yrke kommer i nära kontakt med patienter. Förra året var det bara 20 procent av vårdpersonalen inom slutenvården som influensavaccinerades.  

– Det är för att hindra smittspridning. En lindrig influensa hos personal kan ge en allvarlig infektion hos en känslig person. Och sedan ska man såklart minska frånvaron, det blir en högre belastning om många i personalen är frånvarande samtidigt, säger Helene Åkesson, distriktssköterska på vårdcentralen Näsby. 

Vid fyratiden på eftermiddagen hade cirka 120 personer passat på att vaccinera sig på vårdcentralen på Näsby i Kristianstad. Just där är det framöver vissa novembereftermiddagar som gäller för drop-in. Kan man inte på dessa tider går det bra att boka en tid under hela influensasäsongen.

Det är framförallt för äldre 65 +, gravida och patienter med vissa sjukdomar som en vanlig influensa kan bli farlig, exempelvis om den utvecklas till en lunginflammation. 

– Av de som dör av en svår inflektion är det många som inte är vaccinerade, säger Helene Åkesson. 

Paret Lola Möller och Kjell Eriksson brukar se till att få influensavaccinet varje år.

Jag har gjort det sedan 15 år tillbaka i alla fall. Det är för att slippa få influensan och för att slippa få följdsjukdomar, säger Kjell Eriksson.

Jag har inte fått influensan på många år, så det gör skillnad absolut, säger Lola Möller.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".