Skola klassrum
Foto: Katarzyna Korza/TT.

Flyktingbarn väntar flera månader på skola

0:45 min

En del barn som kom som flyktingar till Simrishamn i augusti kommer att få vänta till januari innan de kan börja skolan. Detta trots att lagen säger att kommunen ska ordna skolgång inom en månad.

Det finns i dag varken lokaler eller personal för att erbjuda de asylsökande barnen skola och förskola inom den lagstadgade tiden.

Ett 30-tal barn väntar redan i dag på att placeras och fler lär hamna i kö snart. Nyligen öppnades ett nytt flyktingboende i Hammenhög ett annat öppnar i dagarna i Gärsnäs.

Den pressade situationen beror också på att många asylsökande som fått uppehållstillstånd har valt att bosätta sig i kommunen i år. I oktober hade 61 barn skrivit sig i kommunen vilka då hamnar i kö till förskola och skola.

I Simrishamn finns också flera privata boenden för ensamkommande flyktingbarn, där andra kommuner placerar barn som tilldelats dem.

Det är en situation som tjänstemän beskiver som mycket ansträngd och lösningen stavas fler lokaler och framför allt fler lärare, i en tid där lärarbristen redan är stor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista