Anonym missbrukare i park. Foto: Robin Haldert/TT
Foto: Robin Haldert/TT

Missbrukare bakom tiotusentals brott

Professor: "Många försöker gång på gång att få hjälp"
2:47 min

De står tillsammans bakom 60 000 brott, 22 000 åtal och 55 000 sjukhusinläggningar. Psykologiprofessorn Mats Fridell i Lund har under 40 års tid kartlagt och följt 1400 missbrukare.

Han menar att många olyckliga öden hade kunnat undvikas om samhället tagit tag i personerna i tid.

– Det är svårt att få hjälp, många försöker gång på gång och får ingen hjälp. Det är rätt olika bland olika kommuner hur man hanterar det, trots att det är lagstiftningsåtgärder det handlar om. Sen är det också att motivationen kommer och går bland dessa personer.

Mats Fridell är en av landets ledande forskare i frågor som rör missbrukets psykologi och han har sedan 1970-talet följt de 1400 speciellt utvalda missbrukarna. Arbetet är inte avslutat och nya artiklar är på gång. I sitt hörnrum högst uppe i Institutionen för psykologi i Lund sitter han omgiven böcker och forskningsmaterial om bland annat behandlingsmetodik, klinisk psykologi och psykoterapi.

Enligt Mats Fridell är det mycket viktigt att personer där man misstänker psykisk sjukdom utreds och behandlas så tidigt som möjligt. Av de 1400 studerade missbrukarna har drygt 75 procent en personlighetsstörning, ungefär var femte lider av psykoser och lika många har adhd. Många har aldrig fått en diagnos och i flera fall fick de sin första behandling först när de tvångsvårdades eller hamnade hos kriminalvården.

– Ibland kan tvång och inlåsning vara en möjlighet bara för att göra en ordentlig utredning och sätta in behandling. Väldigt många av de patienter som varit med om det här är tacksamma för det här.

– Man kan ofta tro att patienter inte tycker om att bli utredda och sånt, men tvärtom. Man får igång en dialog.

Av de kartlagda missbrukarna har 35 procent avlidit i förtid. I vart tredje fall har det rört sig om överdoser. Vart femte fall var ett självmord. Mats Fridell är kritisk till att missbrukarvården idag är allt för fokuserad på medicinering.

- Man slarvar med de bitarna, det är väldigt lätt att det bara blir medicinering men detta är bara en del av problematiken. Man minskar dödligheten genom metadon- och subutex-behandling, men man måste också lära dem att hantera sitt sätt att fungera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".