Henrik Fritzon (S) lovar att ta tillbaka flera nedlagda busslinjer. Foto: Linnéa Mattisson/Sveriges Radio
Henrik Fritzon (S). Foto: Linnéa Mattisson/Sveriges Radio

Dyrare kollektivtrafik i Skåne

Henrik Fritzon (S): Ganska sparsamma uppräkningar
0:28 min

Regionstyrelsen beslutade under torsdagens sammanträde att höja avgifterna för att åka kollektivt i Skåne.

Politikerna i Region Skåne vill spara pengar inom vården och inför torsdagens sammanträde fanns en rad förslag uppe på agendan, bland annat digitalisering av remisser och självincheckning vid vårdcentraler och sjukhus.

Men när regionstyrelsen sammanträdde så återremitterades ärendet om kostnadsreducerande åtgärder eftersom den borgerliga alliansen kom in med många nya yrkanden till mötet.

Regionstyrelsen valde också att besluta att det ska bli dyrare att åka tåg och buss i Skåne. Taxorna höjs och dessutom halveras rabatten på jojo-korten från 20 till 10 procent.

Vänsterpartiet kritiserar beslutet och kommer rösta nej till höjningen under regionfullmäktige senare i november. Det är då det slutgiltiga belslutet fattas.

– Jag är rädd för att folk inte kommer ha råd att resa och är också rädd för vilka konsekvenser det kommer få för resandet, säger Sara Svensson (V).

Enligt regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) är höjda taxor inte ett förstahandsalternativ eftersom han egentligen hade velat se en skattehöjning.

– Det ekonomiska läget är sådant att vi måste göra det. Samtidigt är det ganska modesta höjningar av taxorna som vi gör, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".