Börje Sjöholm, chef Skånepolisens kalla fall-grupp
Börje Sjöholm, chef Skånepolisens kalla fall-grupp. Foto: Drago Prvulovic/TT

En gripen för mordet på Emil

3:09 min

En 57-årig man har gripits misstänkt för mordet på sexårige Emil i Hörby 1993. Enligt polisen kan fler personer komma att gripas.

Mannen som var anhållen i sin frånvaro greps odramatiskt i Stockholmsområdet. Mannen är hemmahörande i Stockholm men har anknytning till Skåne.

- Han var på 90-talet inblandad i de rånarkretsar som vi är övertygade är inblandade i det här mordet, säger Börje Sjöholm på polisen.

Sexårige Emil dödades när två banker i Hörby hade utsatts för väpnade rån den 9 december 1993. Efter rånet backade rånarnas flyktbil på en bil som Emil och hans pappa satt i.

- Emils pappa visste inte att det var rånare i bilen utan han trodde bara att de smet från trafikolyckan. Han följer efter för att ta bilens registreringsnummer, berättar Börje Sjöholm.

När pappan körde efter flyktbilen stannade rånarna efter några minuter, varpå en av dem steg ut och sköt mot förföljarna. En kula träffade Emil som avled.

- De var två eller möjligen tre personer i den här rånarbilen så det finns såklart fler personer som kan vara intressanta i det här fallet, säger Börje Sjöholm.

Mordet utreds av gruppen för Kalla fall i Skåne, som leds av Börje Sjöholm, tillsammans med Nationella Operativa Avdelningen.

- Nu ska den gripne mannen förhöras. Vi börjar med ett kort förhör idag och sen följer ytterligare förhör de närmaste dagarna, säger Börje Sjöholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista