Bahriya Kunic, busschaufför. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio
Bahriya Kunic. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio

Mobilpratande förare kartläggs

Busschaufför: Jag kan inte stanna mitt i vägen
1:23 min

Efter klagomål från resenärer har Skånetrafiken undersökt hur många bussförare som talar i telefon under körning

För drygt två månader sedan införde Skånetrafiken så kallade Mystery Riders ombord på stads- och regionbussarför att kartlägga i vilken omfattning föraren använde mobilen under resan. Under två månader har 912 turer genomförts och på 42 av dessa har man stött på förare som pratat i mobil.

– Givetvis får en chaufför ringa trafikledningen men under färd upplevs det som en otrygghet för våra resenärer. Och det är därför vi har tittat på det här säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Hemliga resenärer

Efter att många resenärer klagat på mobilpratande förare beslöt Skånetrafiken att undersöka hur vanligt detta är med så kallade mystery riders. Dessa gör stickprov och åker med bussarna som vanliga resenärer men håller koll på om föraren talar i telefon. De kom fram till att detta skedde vid 4,6 procent av resorna, något som Skånetrafiken bedömer som lågt.

– Det kan vara ett läge där man måste ringa ett samtal för att varna en kollega i en annan buss. Men då ska man så långt som möjligt försöka stanna bussen först. Vi jobbar mot nivå noll och detta är ett steg på vägen, säger Linus Eriksson.

Nödsituation

 Bahriya Kunic har kört buss i Kristianstad i tio år och han menar att resenärer är snabba på att reagera när telefonen åker fram.

– Det händer att vi i nödsituation måste prata men då reagerar alltid någon. Men jag kan inte stanna mitt i vägen utan måste vänta till nästa hållplats, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".