Thord Kristiansson i föreningen Solidarisk Människohjälp i Ängelholm är upprörd över trakasserierna.
Thord Kristiansson i Solidarisk Människohjälp i Ängelholm är upprörd över trakasserierna. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio

Hotade EU-migranter tvingas gömma sig

1:28 min

Ett tjugotal romska EU-migranter i Ängelholm vågar på grund av våld och trakasserier inte bo i sina husvagnar längre. I stället övernattar de på hemlig plats i sina bilar. Migranterna har utsatts för flera attacker nattetid.

- Det är alltifrån att man kör förbi och bankar i väggarna på husvagnarna till att där var någon som skruvade för en bräda för dörren så att de inte kunde ta sig ut, säger Thord Kristiansson i föreningen Solidarisk Människohjälp som stöttar EU-migranterna.

Senast var det två personer som höll för dörren på en husvagn medan en bil försökte välta husvagnen med människor i. Efter den attacken försökte EU-migranterna flytta till en annan parkering men där blev de utsatta för stenkastning.

De försökte då flytta till en camping i Lund. Men där fick de inte vara kvar så nu är de tillbaka i Ängelholm.

Thord Kristiansson hade ett möte med Ängelholms kommun i går för att diskutera vad som kan göras. Än finns det dock inga konkreta lösningar.

Samtidigt är Thord Kristiansson upprörd över det som hänt.

- Jag tycker det är ovärdigt ett demokratiskt samhälle att människor ska bli utsatta på det här viset. Jag mår fysiskt dåligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista