Polisemblem
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppror i de skånska polisleden

Polisfacket: Det är dags att gå till handling på riktigt
3:38 min

Polisfacket reagerar nu mot rikspolischef Dan Eliassons uttalande under tisdagen om att lönerna borde höjas för poliser.


Under de senaste veckorna har ledande politiker och chefer inom poliskåren fått tusentals brev från arga poliser runt omkring i landet. Det handlar bland annat om låga löner, pressad arbetssituation och stora omorganiseringar.

Under tisdagen besvarade rikspolischef Dan Eliasson kritiken och sa att lönerna borde höjas för yrkesgruppen, särskilt för unga poliser. Men även detta har mött reaktioner.

– Dan Eliasson är duktig på att säga det vi vill höra och om vi nu var så nära arbetsgivarsidan så hade vi ju varit klara med förhandlingarna vid det här laget. Vi har väldigt anständiga krav för lönerna för poliserna och i den revision tre som vi är inne i just nu har de sagt nej till samtliga krav. Det är en sak att säga någonting och en annan att leva upp till det, säger Sophia Willander, ordförande i Polisförbundet Syd.

Hur illa är det egentligen?

– Det är väldigt illa, det är hårt ansträngd personal och personalpolitiken är undermålig. Personalen mår väldigt dåligt och känner inte igen sig i den fasad som målas upp utåt från ledningen. Vi har många som har jobbat i sex, sju år som ligger väldigt nära de löner som de absolut nyaste poliserna har. Det är inte okej att inte erfarenhet belönas betydligt mer, även i plånboken.

Kan flyktingkrisen vara en orsak till att arbetssituationen är så pressad?

– Det hör vi hela tiden just nu, att det handlar om omorganisation, flyktingströmmar och andra större kommenderingar och det är sant. Det påverkar svensk polis väldigt mycket och då kan man inte samtidigt säga, som regionpolischefen säger lite stolt, att Syd har lägst övertidsuttag i hela landet. Det är inget att vara stolt över när man har en sådan pressad situation som polisen har just nu. Vi kanske får se det ur ett annat perspektiv - att det får kosta med bra personalpolitik, det får kosta med bra arbetsmiljö.

Har det rått en tystnadskultur inom polisen? Kan det vara ett problem att ni aldrig har gått ut och berättat om era arbetsvillkor?

– Det kan säkert ligga något i det, det är ju inte så att vi helt plötsligt har fått sämre löner än tidigare. Det som är mer märkbart nu är den betydligt sämre personalpolitiken. Man är inte rädd om sin personal inom svensk polis just nu och det är också det som gör att många väljer att gå ut och berätta om hur det faktiskt är. Allmänheten bör veta att vi inte kan serva dem i den utsträckning som Dan Eliasson eller regionpolischef Annika Stenberg faktiskt påstår att vi kan. Det kan vi inte.

Rikspolischefen Dan Eliasson har bara suttit på sin post sen i januari, kan det inte ta tid att komma in i rollen?

– Jo och det tycker jag att vi har låtit det få ta men vi är inne i månad 11 nu och det är dags att börja visa lite mer än fina ord. Det är dags att gå till handling på riktigt. En omorganisation tar lång tid, det tar betydligt mer än elva månader, vi är medvetna om det och det är även personalen medveten om men det får finnas någon form av anständighetsgräns och den har vi passerat just nu.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".