Nu går Sommarlust i graven

1:38 min

För en tid sedan stod det klart att Kristianstads kommun köper Sommarlust. Med köpet går det anrika dans- och nöjesstället i graven eftersom kommunens plan är att bygga bostäder på området.

Kommunens köp av Sommarlust betyder också att föreningarna där måste hitta nya lokaler. Andy Nilsson på Framstegets Dansklubb hoppas att kommunen hittar en ny lösning så att danskulturen kan finnas kvar i stan.

– Jag förstår att de vill bygga för det är bra mark, men vad får vi tillbaka och vad kan vi få för att bevara kulturlivet?

Andy Nilssons mamma jobbade på Sommarlust och han har sprungit runt i de här lokalerna så länge han kan minnas. Numera leder han kurser i bugg och foxtrot här och har fixat populära danskvällar några gånger om året.

– Kommunen har ju tidigare gått ut med att de vill bevara kulturen och vill satsa på kulturlivet i stan men varför ska man då riva det här utan att vi får ett annat ställe att komma till, säger han.

Kommunens plan är att bygga bostäder på området, runt 150 hyresrätter, och eventuellt en ny förskola. Politikernas ambition är också att försöka hitta en lösning för föreningarna som drabbas.

– Vi förstår ju att föreningarna som är där måste ha någonstans att ta vägen och det är vi beredda att titta på och försöka hjälpa dem med, säger kommunalrådet Pierre Månsson (FP).

– Vi kommer ge ett uppdrag till vår kultur- och fritidsförvaltning och C4 Teknik för att se om vi kan hitta en lösning. Sedan är det inte kommunens sak att hyra ut danslokaler men vi inser ju att det finns ett behov. Det kommer också avgöra när Sommarlust rivs.

Birgitta Rosengren och Marcus Lindenbaum har drivit Sommarlust sen 2012 och tar med sig många varma minnen.

– Lasse Stefanz, Catch, Streaplers, Wizex, Matz Bladhs, Perikles, Elisas, Donnez... Det finns hur många band som helst och många av dansbanden har ju verkligen Sommarlust i sina hjärtan och det är just det som är så kul, säger Marcus Lindenbaum.

Företaget har gått bra under de här tre åren. Men privat har det har kostat på för de båda ägarna och nu känner de sig nöjda med att det är kommunen som köper.

– Som gammal Kristianstadsbo ville jag ge tillbaka kommuninvånarna det som vi hade drivit under tre års tid. Och på den vägen blev det, säger Birgitta Rosengren.

Vad har du för minnen från Sommarlust? Maila oss gärna på publiken@sverigesradio.se