Resenärer får räkna med förseningar

1:26 min

De tillfälliga gränskontrollerna som infördes klockan tolv idag påverkar den skånska tågtrafiken. Resenärer på Öresundstågen kan räkna med förseningar på upp till en kvart det närmsta dygnet.

– Vi uppmanar våra resenärer att vara ute i god tid och förstå att det här kan påverka all Öresundstrafik i hela systemet med förseningar. Jag kan inte svara för mer än ett dygn framöver, säger Ulrika Mebius, pressansvarig för Skånetrafiken.

Kontrollen av id-handlingarna kommer att ske ombord på Öresundstågen innan den första stationen på den svenska sidan, men samtliga resenärer kommer inte att kontrolleras.

Enligt polisen ska kontrollerna genomföras slumpvis och inte ske utifrån så kallade etniska markörer som exempelvis namn eller utseende.

Kontrollerna ska enligt polisen inte påverka rätten att söka asyl.

Skånetrafiken har ännu inte tagit ställning till om resegarantin kommer att gälla för de förseningar som orsakas av gränskontrollerna. Ulrika Mebius är kritisk till att Skånetrafiken inte blivit informerad i tid av Skånepolisen.

– Vi har fått väldigt sen information, väldigt bristfällig information som hela tiden har ändrats. Det blir svårt för oss att ta den vidare till hur våra resenärer ska förhålla oss till den här gränskontrollen.