Hundratal utan pass har fått lämna tågen

6:00 min

Redan efter tre timmars gränskontroll vid Öresundsbron hade ett hundratal personer fått gå av Öresundstågen mellan Köpenhamn och Skåne.

Sedan strax efter lunch kontrollerar polisen pass vid gränsen mellan Danmark och Sverige. Alla som passerar den svenska gränsen ska ha pass eller annan internationellt godkänd id-handling med sig.
- Med tanke på att vi fick beslutet ganska sent så stod vi ändå färdiga och tjugo över tolv var vi igång, säger polisens presstalesperson Ewa Gun Westford.

Kontrollerna av Öresundstågen görs i första hand på tågen. Polisen går ombord på tågen i Hyllie, som är Öresundstågens första station i Sverige, för att kontrollera att passagerarna har pass eller internationellt godkänd id-handling.

Om kontrollen tar lång tid åker polisen med tåget in till Malmö central och fortsätter kontrollera id-handlingar på vägen. I förlängningen kan polisen tänka sig att åka med tågen från Danmark för att påbörja passkontrollen redan vid gränsen mellan Danmark och Sverige - på bron.

- Hittills har vi plockat av en full buss, dryga 50-talet personer, och nu fyller vi en buss till, säger Ewa Gun Westford strax före 15.30 på torsdagen.

Fordon som passerar Öresundsbron blir utsatta för stickprovskontroller. Polisen har inte möjlighet att kontrollera alla fordon, och inte heller alla passagerare på tågen.