Eftermiddag med Conny Emmelin

Optimistiskt inför framtiden på Markan

6:57 min

I början av sommaren kom beskedet att välkända kulturföreningen Markan gått i konkurs. Efter att kommunen ingrep kunde verksamheten fortgå men det är fortfarande oklart vad som händer i framtiden.

På torsdagseftermiddagen är det högljutt inne i de stora lokalerna. Ett tjugotal barn i mellanstadieåldern har Markan för sig själva.

– Jag brukar boka X-box eller biljard och sedan spelar jag pingis och hänger med vänner, säger Ikrem, 11 år.

10-åriga Filippa föredrar att klättra, dansa och låna något av de många instrument som finns. 

De är många unga besökare som hoppas att alla de aktiviteter de gillar att göra efter skolan ska finnas kvar framöver.

Det är jättebra att sådana här ställen finns för då slipper man sitta hemma och glo på mobilen. Man kan göra läxorna här också om man vill, säger Filippa.

I början av sommaren meddelade föreningen att de tvingades ansöka om konkurs. Höga krav på förskottsbetalning från leverantörer och för få sålda biljetter till dragplåstret Siestafestivalen, försatte Markan i en ekonomisk knipa.

Kommunen gick då in och tog över verksamheten och sköt till pengar för att hålla Markan över ytan. Ett första beslut togs om att kulturförvaltningen skulle driva verksamheten vidare under tre månader.

Jenny Wesséus berättar att sedan kommunens övertagande har verksamheten kunnat fortsätta som vanligt. Däremot har antalet besökare blivit fler.

– Delvis kan jag tänka mig att det är en nystart. Vi har ju inte medlemskapet som ett krav längre. Sedan har Engelska skolan öppnat bredvid och det har gjort att vi fått ett jätteuppsving. Sedan tror jag att många kids som har tagit Markan för givet innan fick ett jättestort tomrum och tänkte - nu måste vi börja hänga här.

Lättnaden över att intresset för Markan fortfarande lever kvar hos besökarna är stor bland de anställda. Likaså glädjen över att det är en mötesplats för barn och unga i olika åldrar och från olika delar av Hässleholm.

Men frågan är om det räcker för att verksamheten ska kunna drivas vidare. När kommunfullmäktige sammanträder 30 november står Markanhuset, som det numera kallas, på dagordningen. 

– Jag skulle gärna vilja att de som tar besluten kommer upp och hälsar på en eftermiddag så att de förstår vilken stor funktion Markanhuset har och hur stort hål det skulle bli om det skulle försvinna, säger Jenny Wesséus.