Gränskontroller oroar stressade poliser

3:41 min

Skånska poliser är oroliga för att de nya gränskontrollerna kommer innebära ännu mer arbetsbelastning i en redan ansträngd situation.

Polisförbundet i Skåne vill att andra arbetsuppgifter ska prioriteras ner så att fler poliser kan hjälpa till ute på fältet.

Klockan 12 på torsdagen började polisen med id-kontroller på bland annat Öresundstågen mellan Sverige och Danmark. De tillfälliga inre gränskontrollerna infördes på begäran av Migrationsverket, på grund av det höga antalet migranter och asylsökande till Sverige, och beräknas hålla på i ett halvår.

– Jag skulle vilja påstå att det är en absolut nödvändighet att prioritera ner en viss verksamhet för vi är inte fler poliser än vad vi är, säger Sophia Willander, ordförande i Polisförbundet Region Syd.

Förstärkning kommer först på måndag - de första dagarna är det poliser i region syd som med egna resurser får lösa gränskontrollerna på tågen, vid skånska färjelägen och på Öresundsbron.

– 30 poliser dagtid, 30 poliser kvällstid och 15 poliser på nätterna. Om det räcker över tid, det återstår att se. Själva arbetsuppgiften i sig, det är ingenting som vi är vana vid. Där är en stor oro.

Vad konkret är man orolig för? 

– Man är orolig för att man ska bli flyttad från en dag till en annan inom regionen. Vi har ju 50 mil bara i geografisk skillnad i vår region. Så har skett tidigare och poliserna har ett liv, familjer, en fritid i viss mån. Vi har arbetstid just nu när personal börjar 4 på morgonen och slutar sitt pass 4 på eftermiddagen. Det är definitivt inte okej över en lång tid, säger Willander.

Facket har nyligen riktat hård kritik mot polisledningen på grund av löner och arbetsförhållandena, men Sophia Willander vill hålla den kritiken isär från gränskontrollerna. Hon säger att facket förstår att situationen är ansträngd även för polisledningen, och nu vill Willander att man ska prioritera ner annat och flytta poliser från vissa arbetsuppgifter för att kunna klara av gränskontrollerna.

– Om man är rädd om personalen. Jag är rädd att det annars är så att vi kommer ha sjukskrivningar som ökar och poliser som i ännu större utsträckning slutar.

– Öppna för fler civila på civila arbetsplatser inom polisen och låt polisen göra det strikt polisiära arbetet så kommer vi en bit på vägen.

Polisfacket ser det som att polisledningen har förståelse för de här önskemålen.

– I den frågan så delar de vår uppfattning. Sen är det kanske inte lika lätt för ledningen att verkligen säga att det här prioriterar vi ner.

Men om de förstår er bra, varför görs det inte då?

– Jag vet inte om jag ska vara ärlig.

Sophia Willander anser att poliser som tar emot samtal på 114 14 istället borde ut på fältet och vissa utredningar ska få ta längre tid för att poliserna ska räcka till i det akuta arbetet.

– Vi kan inte stänga ner någon utredningsverksamhet, det är helt orimligt. Men det vi inte absolut måste hantera nu, det måste få vara okej att det ligger och väntar lite till med tanke på rådande omständigheter.

Finns det risk att någon av nedprioriteringarna drabbar medborgarna och kanske minskar förtroendet för polisen?

- Det finns alltid en risk. Och den risken är alldeles överhängande ändå. Just nu så har vi väldigt mycket resurser som gör annat än det akuta, säger Sophia Willander på Polisförbundet.