PRO gör pudel efter kritik

0:25 min

Tomelillas kommunalråd kräver en dementi av PRO Skåne för ett pressmeddelande som innehöll felaktiga uppgifter. PRO kritiserade både Simrishamn och Tomelilla för att inte ha ansökt om pengar de både ansökt om och fått.

I pressmeddelande skickat från PRO Skånes höstmöte pekade de ut Höganäs, Simrishamn och Tomelilla som tre kommuner som inte ens hade ansökt om det statsbidrag som inrättats för anställa fler inom äldreomsorgen.

Så här löd en del av pressmeddelandet:

"Nu visar det sig att tre kommuner i Skåne, Höganäs, Simrishamn och Tomelilla inte ens hört av sig om att få sin del av stödet. ... Vi i PRO Skåne som idag samlats till höstmöte i Lund menar att detta är en skandal att flera kommuner avstår från möjligheten att anställa fler inom äldreomsorgen. Att stödet inte används drabbar ingen annan än de äldre. Det är dags att ansvariga politiker agerar så att stödet kommer de äldre till del."

Problemet var att det här är pengar som både Tomelilla och Simrishamn både ansökt om och fått. Vilket fick Tomelillas kommunalråd Leif Sandberg att kräva en dementi av PRO Skåne.

PRO:s skåneordförande Jan Andersson lovar nu en dementi.

- Ja, det kommer en dementi på hemsidan i dag.

Anledningen till att det blev fel var att PRO litade på uppgifterna i en tidningsartikel samma dag.

- Klart att man kan kritisera oss för att vi inte kontrollerar uppgifterna tillräckligt. Nu föll det sig så att artikeln var införd samma dag som vi hade höstmötet så därför fanns inte mycket tid för källkritik, säger ordförande Jan Andersson.