Inrikesministern besökte Malmöpolisen

2:14 min

Inrikesminister Anders Ygeman (S) besökte idag Hyllie station i Malmö för att prata med polisen om hur insatsen har skötts sedan de tillfälliga gränskontrollerna infördes i slutet av förra veckan.

– Jag är djupt imponerad av Malmöpolisens insats. Med väldigt kort varsel så har man genomfört något som inte har gjorts på 20 år i Sverige och med mycket gott resultat.

Det skulle vara en tillfällig åtgärd som kunde förlängas, kommer den att göra det?

– Om inte situationen förändras så kommer vi att förlänga den här insatsen tidigast på torsdag och då pratar vi om 20 eller 30 dagar.

Helgens terrorattentat i Paris, hur påverkar det ert arbete?

– Det gör ju att vi måste se över säkerheten i hela riket. Vi har höjt tillsynen vid flera byggnader och ett antal arrangemang och vi står också i ständig kontakt med den franska polisen och den franska säkerhetstjänsten och regeringen för att se om det eventuellt skulle finnas någon länk till Sverige. Hittills finns det inte någon sådan länk.

Migrationsverket har sagt att det har blivit ännu högre tryck nu sedan man har infört den här gränskontrollen med ännu fler asylsökande som registreras. Kan man hantera den här situationen?

– Ja men vi är i en ansträngd situation. Det är inte säkert att vi kan erbjuda alla som söker asyl i Sverige tak över huvudet.

Om trycket fortsätter, kommer Sverige att kunna hantera detta i längden?

– Jag menar att den nivån på flyktingmottagandet som vi har idag är ohållbar i längden och därför måste de andra länderna i EU ta sitt ansvar och ta emot sin andel av flyktingarna och den mekanism som EU har beslutat om måste komma på plats

Malmöpolisen får ju förstärkning idag, var kommer de att placeras?

– Det är en fråga för polisen men framförallt handlar det om att öka uthålligheten och därför tillförs det nu ytterligare ett hundratal poliser till Malmö.